İnfografik Değerlendirmeleri
İnfografik 1
1) İçerik Çözümleme
1.1) Ana Başlık: Grafiği inceleyenlerin ilgisi ve merakını uyandıran bir ana başlık kullanılmış. Punto büyüklüğü ve yazının uzunluğu bakımından da ideal seviyede.
1.2) Ara Başlıklar: Bazı alt başlıklar kısa ama ilgiyi canlı tutup alt bilgilerini de okuma ihtiyacı uyandırırken, Bazıları fazla uzun oldukları için alt bilgiyi okuma ihtiyacı hissetmiyorsun.
1.3) Bilgi Organizasyonu
1.3.1) Gruplama: Öğeler içerikle uyumlu, sistematik ve bir sıralama grupları oluşturularak algılama kolaylaştırılmış.
1.3.2) Sistematik: Sıralama ve listeleme mantığıyla hazırlanan infografik, içeriğiyle birebir uyumlu görünüyor.
1.3.3) Süreklilik: Maddeler arası geçişler hem numaralandırma, hem çizgilerle gruplandırma ve renk geçişleriyle süreklilik olumlu yönde sağlanmış.
1.4) Bilgi Niteliği
1.4.1) Önemli Bilgi: Belirlenen konuyla ilgili önemli bilgiler her alt başlığın alt bilgisinde yer verilmiş. Ne eksik ne fazla, yeterli düzeyde okuyucusunu sıkmayacak tarzda bilgiler bulunuyor.
1.4.2) Anahtar Kavramlar: Anahtar kavramlar alt başlıklarda vurgulanmış. Tasarımda görsellerle güçlendirilmiş.
1.4.3) Açıklama: Açıklamalar belirlenen konu hakkındaki detayı yansıtmakta ve yeterli uzunlukta.
1.4.4) Örnekleme: Açıklamalar genelde örneklemeyle anlatılmış fakat yeterli düzeyde değil.
1.4.5) Sonuç: İçerik bir listeleme yöntemiyle hazırlanmış fakat bir sonuç toparlaması yapılmamış.
1.5) Kimlik: İnfografik bir internet sitesi çatısı altında hazırlanmış. Bu infografikten anlaşılmakta fakat hazırlayana dair bir kimlik bilgisi bulunmuyor.
2) Görselleştirme - Büyük Resim
2.1) Sıradüzen
2.1.1) Görsel Hiyerarşi: Öğeler, anlamlı bir sıralamayla, gruplandırılmış ve içeriği destekleyici bir şekilde görsel hiyerarşiyi oluşturuyor.
2.1.2) Yönlendirme: Yönlendirme; boyutlandırma, renk, karşıtlık ya da görsel ipuçlar kullanılarak sağlanmış, öğeler sıralamayla bir örüntü oluşturacak biçimde sabit bir iz üzerine yerleştirilmiş.
2.2) Vurgu: İçerikteki önemli bilgiler alt başlıklarda vurgulanmaya çalışılmış. Bunun dışında bir vurgu bulunmuyor.
2.4) Ritim: Anlamlı bilgi grupları arasındaki ritim tekrarlayan gruplandırma ve çeşitli görsel öğeler ile sağlanmış.
2.5) Süreklilik: Her madde bir görsel konumlandırılmaya özen gösterilmiş. Büyük resimde düzenli ve ilgiyi canlı tutması bakımından olumlu.
2.6) Denge: Öğeler, alt bilgi grupları ve genelde, yazı ve görsel dengesini sağlayacak ve önemli bilgiyi ön plana çıkaracak biçimde yerleştirilmiş.
2.7) Bütünlük: Anlamlı bilgi gruplarında kendi içinde ve infografiğin genelinde bütünlük yakalanmış.
3) Görselleştirme - Öğeler
3.1) Yazı: Yazı tipi okunaklı, uyumlu ve fazla font tipi kullanılmadan sürekliliğine özen gösterilmiş. Yazı renkleri genel anlamda zemine zıt renkte kullanılmış, okumayı zorlaştıracak bir durumla karşılaşılmıyor. Büyük/küçük harf, font boyutu vb. seçimlerde okumayı olumlu yönde etkileyecek şekilde hazırlanmış.
3.2) Renk: Renkler süslemeden öte içeriğin okuyucuya aktarılmasını destekleyecek niteliktedir.
3.3) Görseller: Gerçekçiliği azaltılmış görseller (silüet, ikonik biçimler, çizgi) içeriğin basit ve somut biçimde aktarılmasını sağlayacak nitelikte ve birbirleriyle uyumludur.
İnfografik 2
1) İçerik Çözümleme
1.1) Ana Başlık: Ana mesajı yansıtmakta, ideal uzunlukta fakat puntosu biraz küçük kalmış.
1.2) Ara Başlıklar: Alt başlıklara spesifik olarak yer verilmemiş fakat görsel bu doğrultuda bir yönlendirme görevi üstlenmiş.
1.3) Bilgi Organizasyonu
1.3.1) Gruplama: Bilgi grupları içerikle uyumlu, anlamsal yapıda ve sıralamada okuyucunun yukarıdan aşağıya doğru içeriği takip etmesi sağlanmakta.
1.3.2) Sistematik: Öğelerin yerleşimi içerikle uyumlu bir sistematiğe sahiptir.
1.3.3) Süreklilik: Ögeler arasında anlamsal bir sürekliliğe dikkat edilmiş. Okuyucunun işini kolaylaştıracak şekilde benzer geometrik öğelerle içerik sunulmakta.
1.4) Bilgi Niteliği
1.4.1) Önemli Bilgi: İçerikteki önemli bilgi eksiksiz biçimde tasarımda bulunmaktadır. Kısa, öz anlatımla bu husus akılda kalmaya yönelik desteklenmekte.
1.4.2) Anahtar Kavramlar: Anahtar kavramlar alt bilgiye geçişi sağlayacak yönde adeta birer alt başlık gibi hazırlanmış.
1.4.3) Açıklama: Kavram ve ilkelere yönelik açıklamalar, içeriği yansıtmakta ve yeterli uzunluktadır.
1.4.4) Örnekleme: Verilmek istenen bilgi örnek verilerle sunulmakta.
1.4.5) Sonuç: Verilen tüm bu örnek veriler bağlamında bir sonuç çıkarılmamış.
1.5) Kimlik: Tasarlayan kuruma ait isim bilgisi verilmiş sadece. Herhangi bir alt bilgi bulunmuyor.
2) Görselleştirme - Büyük Resim
2.1) Sıradüzen
2.1.1) Görsel Hiyerarşi: Öğeler, anlamlı bilgi gruplamasına ve bilginin önem derecesine uygun görsel hiyerarşi oluşturmaktadır.
2.1.2) Yönlendirme: Yönlendirme; boyutlandırma, renk, karşıtlık ya da görsel ipuçlar kullanılarak sağlanmış, öğeler geometrik bir örüntü oluşturacak biçimde yerleştirilmiş.
2.2) Vurgu: İnfografikte özellikle vurgulanan tek bir unsur bulunmaktadır.
2.4) Ritim: Anlamlı bilgi grupları içinde ve bu gruplar arasındaki ritimsel ilişki tekrarlayan ya da benzer öğelerle (şekil, renk, açı, doku vb.) sağlanmıştır.
2.5) Süreklilik: Anlamlı bilgi gruplarını oluşturan öğeler kendi aralarında ve bütünü yansıtacak şekilde şekil, renk, açı, doku vb. ile süreklilik sağlanmış.
2.6) Denge: Öğeler, yazı ve görsel dengesini sağlayacak ve önemli bilgiyi ön plana çıkaracak biçimde yerleştirilmiş.
2.7) Bütünlük: Anlamlı bilgi gruplarında kendi içinde ve infografiğin genelinde bütünlük yakalanmış.
3) Görselleştirme - Öğeler
3.1) Yazı: Yazı tipi tutarlılık gösteriyor. Okuma konusunda genelde kolaylaştırıcı fakat * açıklamalarındaki punto çok küçük kalıyor.
3.2) Renk: Renk kullanımı belli öğe türlerine atanan renkler sayesinde kodlamayı destekleyecek niteliktedir. Uyumlu renklerden oluşan renk paleti içerikle uyumlu olup, çeşitlilik seçilen renklerin farklı notlarıyla sağlanmaktadır.
3.3) Görseller:
Yorumlar
Yorum Gönder