Programlama Dillerinin Sınıflandırılması
Geçmişten günümüze binden fazla programlama dilinin geliştirildiği tahmin edilmektedir. Tüm bu dillerin yapıları, amaçları, kullanılım alanları pek çok yönden farklılık ve kendine has bir özellik taşımakta. Herhangi bir dilde kolayca yapabileceğiniz bir iş, bir başkasıyla akıl almaz derecede zorlayıcı olabilmekte. Bundan sebep bilinçli bir şekilde üzerinde çalıştığımız dilleri tanımak ve niteliklerini öğrenmekte her zaman fayda var.
Günümüzde kullanılan/kullanılmayan ne kadar çok programlama dilinin olduğuna Vikipedi bizi ikna ediyor: Programlama dilleri listesine gitmek için tıklayınız
- Uygulama Alanına Göre Dillerin Sınıflandırılması:
- Mühendislik ve bilimsel alanlar (Fortran,C,Pascal),
- Sistem Programlama (C,Assembler),
- Veritabanı Programlama (Dbase,Clipper,FileMaker),
- Yapay Zeka (Prolog,LISP),
- Web Programlama,
- Masaüstü Programlama,
- Mobil Programlama,
- Resim İşleme-Grafik Programları vb.
- Seviyesine Göre Dillerin Sınıflandırılması:
Programlama dilleri düşük,orta,yüksek ve çok yüksek seviye olmak üzere dört seviyede sınıflandırılıyor. Bir dilin seviyesi düştükçe zorluk seviyesinin arttığı görülüyor. Fakat donanıma daha yakın olması nedeniyle çalışma hızı da artmakta ve yüksek seviyedeki bir dile göre programı daha etkin kullanabilme açısından avantajları da olabilmekte. Düşük seviyeli diller genelde sistem programlama, mikroişlemci programlama vb. alanlarda kullanılıyor. Zaman ve kolaylık açısından baktığımız zaman yüksek seviyeli diller göze çarpmakta.
Seviyelerine Göre Dillere Örnekler:
- Düşük Seviye (Assembly),
- Orta Seviye (C , C++(C Plus) , C#(C Sharp)),
- Yüksek Seviye (Fortran, Cobol, Pascal, Basic),
- Çok Yüksek Seviye (Dbase, Clipper, VBasic, Paradox, Access, FileMaker).
Kısaca programlama dillerinin birbirleriyle etkileşimi. |
Yorumlar
Yorum Gönder