[Tartışma] Bilgisayar Satın Alırken Performansı Belirleyen Değişkenler

Yeni bir bilgisayar satın alacağımız zaman genelde ilk olarak bize sunulan kağıt üzeri verileri karşılaştırıyoruz. İşlemcinin modelinin ve ekran kartının kapasitesini yüksek gördüğümüzde bilgisayarı performanslı sayıyor ve alıyoruz. Bu değerlere bakmak tabi ki yanlış değil. Fakat firmalar çeşitli laf oyunlarıyla bu değerleri yanıltıcı bir şekilde yüksek yazıp kullanıcıyı kandırabiliyor.
  "4GB ekran kartlı bilgisayar!" afişlerine aslında o bilgisayarda SLI (detaylı bilgi) vb. teknolojilerle iki adet aynı model 2GB kapasiteli ekran kartını bir arada çalıştırarak performansı bu şekilde yükselttiğini yazmıyor. Eğer satın aldığınız bilgisayar bir dizüstü ise CD-ROM sürücünüzün yerini bu ikinci kartın alması da cabası. Bu nedenle kağıt üstünden uzaklaşıp daha derinleri, önemli ama göz ardı edilen noktaları kontrol etmekte fayda var. Bir bilgisayarı araştırırken performansı asıl belirleyen unsurlar o makinenin içinde yatan;

Baktığımız zaman işlemci, bellek ve bunların arasındaki iletişim performansta ana etken olduğunu görebiliriz.

Örnek olarak basitçe iki bilgisayar karşılaştıralım:
 -İlk modelimiz i7-4700MQ işlemcili ve 16GB Ram kapasiteli Lenovo Y510p olsun.
RAM hariç yukarıdaki diğer kriterlerin çoğuna işlemcinin özelliklerinden ulaşılabilir;

- İkinci modelimiz ise i5-4200M işlemcili ve 8GB Ram kapasiteli Lenovo Z510.

Sonuç olarak tablolarda da gözüktüğü gibi başta cache memory, clock rate, register ve diğer değerlerin yüksekliği ve tam 2 kat fazla RAM değeriyle Y510p modeli, Z510 modelinin oldukça önünde yer alıyor.









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Seels & Glasgow Tasarım Modeli

ASCII Kodları